Besøg Amish folket i Lancaster

Besøg Amish folket i Lancaster

Besøg amish folket i Lancaster og rejs tilbage i tiden. Kender du Amish Village og Kitchen Kettle? Det kommer du til.

At besøge Amish folket i Lancaster var noget jeg havde set frem til længe. Og efter at have tilbragt et par dage i byen, var jeg endnu mere fascineret over dem, men stadig kan ikke lade være med at tænke – bare en lille bitte tanke – “but why?”

Amish Folket kort fortalt
Amish Folket lever i små landsbysamfund i både Pennsylvania, Ohio, Indiana og i Canada. De kommer oprindeligt fra Schweiz (mener jeg), men fordi de mødte stor modstand i Europa, med både torturering og bålbrænding, immigrerede de i 1700-tallet til USA og Canada.
De lever primært af landbrug, men nogle arbejder også hos ikke-amish folk.
Familien kommer i første række, og lidt moderne kan man godt sige  “En for alle, alle for en” er deres motto. At være amish betyder man tager sig af sine egne. Der bliver taget sig godt af de ældre, de syge og de handicappede. Og hvis fx. et “medlem” bliver indlagt på hospitalet og står
med en kæmperegning, så deles alle i samfundet om at betale den regning.

Besøg Amish folket i Lancaster

De har sagt pænt “nej tak” til elektronik som er opfundet efter 17. århundrede (vi så dog flere med græstrimmere). Ikke desto mindre må deres børn, når de bliver 16 år, gerne opføre sig lige så tåbeligt som andre teenagers. Det vil sige, købe mobiltelefoner, se TV, tage på date og  endda drikke sig i hegnet (drikke sig fulde). Denne periode, kaldes Rumspringa. I perioden fra de er 16 til de er 19-22 år, er de ikke under opsyn af hverken kirke eller familie. Når de så har teet sig tosset i Rumspringa perioden, kan de – hvis de har lyst – vælge at gå tilbage til at være Amish igen. Det vælger 80-90 % at gøre.

Kvinderne må ikke klippe deres hår, og mændende ikke deres hageskæg (efter de er blevet gift). Og vi så flere kvinder og børn uden sko. Om det så var fordi det var varmt eller om det er en uskrevet regel i samfundet, ved jeg ikke. Du kan læse om Amish folket i USA her.

Vores oplevelse af Amish Folket i Lancaster
Vi havde været lidt sløve med at komme afsted fra Williamsport, så vi fik først tjekket ind på Travelers Rest Motel (som jeg i den grad anbefaler, mere om det senere) omkring kl. 14.
Da vi ankom til Lancaster / Intercourse (det hedder det, det er ikke noget jeg finder på for at være sjov!), blev vi mødt at uhyggelig mange biler og excentriske turister som fór forvildet rundt. Jeg blev træt bare ved tanken om at, skulle bevæge mig ud i det mylder af vanvittige turister. Vi valgte derfor at udnytte den voucher vi havde fået stukket i hånden da vi tjekkede ind på motellet, og som gav os 20% discount på Bird-In-Hand Family Restaurant. Og det var godt vi gjorde det! Der var buffet, som i øvrigt var udmærket, med diverse varme retter, salatbar og desserter. Prisen inkl. softdrinks er $14.49 (sommer 2014). Justin, som vores tjener hed, var super cool og meget serviceminded.

Besøg amish folket i Lancaster Da vi havde spist kørte vi ud for at se The Amish Village. Jeg skal ærligt erkende at jeg ikke  hjemmefra helt havde sat mig ind i, hvad det rent faktisk var, så skuffelsen var næsten ikke til  at bære, da jeg fandt ud af det var en turistfælde, der viser hvordan Amish folket bor og lever.  Jeg troede, i min naivitet, at det var et “koncentreret” sted, hvor Amish Folket boede. Men det  var det så ikke! Jokes on me.
Vi valgte ikke at gå ind, men i stedet køre en tur i området, for herregud, man kan jo med egne  øjne se hvordan de bor (okay godt nok ikke indendøre, men det har jeg nu heller ikke behov  for at vide) blot man ser sig omkring.
Det er lidt sjovt at der blandt store moderne biler, kører hestevogne med personer i lidt  specielle klæder.
Besøg Amish folket i Lancaster roadtrip usa

På vejene er der et særligt hestevogns spor og der skiltes med dem.
Vi valgte at køre væk fra turistområdet og ud på de små veje, og her føler jeg vi så dem – Amish folket – rigtigt. De amish folk vi mødte her, smilede og så glade ud. Til forskel fra dem vi havde set i “turist helvedet” (ja undskyld, jeg vil jo gerne opleve det, men nogle gange magter jeg bare ikke folk der er alt for overgearet på en eller anden måde…) Anyway, amish folket lever dør om dør med “almindelige” mennesker. Den eneste forskel på husene er at, der i amish-huset holder en vogn med to hestekræfter i garagen i stedet for en vogn med 300 heste(eller hvor mange en bil nu normalt har) i ikke-amish-huset.

På et tidspunkt da jeg steg ud af bilen for at tage et billede af et skilt, lagde kæresten mærke til to amish mænd på gården, gemme sig bag et træ. De troede med stor sandsynlighed, jeg ville tage et billede af dem. Jeg havde læst hjemmefra at, amish folk ikke bryder sig om at få taget billeder, så det ville jeg naturligvis ikke gøre (ikke åbenlyst i hvert fald).
Det må også være træls for dem tænker jeg. Vi gjorde vores for at respektere dem – og vise det.

Kitchen Kettle Village
Jeg fik desværre ikke besøgt Kitchen Kettle Village, eller jo det gjorde jeg. Jeg valgte bare at lægge vejen forbi en søndag, hvor alle butikkerne har lukket. Jeg kunne have sagt mig selv der ville være lukket på den 7.dag, men så langt tænkte jeg ikke om lørdagen da jeg tænkte det var smartere at køre forbi søndag formiddag!
Men alligevel gik jeg tur – helt alene – og så på vinduer. Og det var hyggeligt!
Får jeg chancen en anden gang, så kommer jeg helt sikkert i åbningstiden : -)

Besøg Amish folket i Lancaster og få gode råd af USA rejsetips

 

Besøg Amish folket i Lancaster og få en oplevelse uden lige

 

Travelers Rest Motel 
Besøg Amish folket i Lancaster og bo her! Det er et yderst hyggeligt lille motel, som ligger som det sidste motel på vej ud af Intercourse.
Værelserne har en OK størrelse, omend de er lidt mørke i det, med køleskab og wifi. Der serveres morgenmad, som er inkluderet i prisen, og den kan du med fordel tage med dig udenfor og spise på en af de opstillede bænke i haven, eller bruge have pavillonen. Jeg brugte forholdsvis lang tid på at sidde og se på Amish Folk som kom enten kørende i hestevogn, eller på cykel-løbehjul eller hvad det er de kører på. Hver gang de kørte forbi, smilede de og børnene vinkede. Jeg smilede tilbage og tænkte “de kan se jeg er et godt menneske” og så passede jeg ekstra godt på, jeg ikke tog billeder når de havde mistanke om det.
Her boede udelukkende amerikanere (som troede vi var fra Brooklyn fordi det en dag havde stået på min kærestes T-shirt), så hver gang vi mødte nogle fra motellet råbte de “Brooklyn is in da house”. Vi fattede ingenting, indtil de stoppede os en dag og spurgte os, hvor i Brooklyn vi boede!?
Jeg vil til enhver til bo på dette motel igen! Det var hyggeligt, rent og morgenmaden var ok.

 

 

 

 

One comment on “Besøg Amish folket i Lancaster
  1. Maria-Leena Kerr says:

    Fin fortælling, og spændende at få et lille indblik i virkeligheden der. Glæder mig til at læse mere fra dig!